
5 tips voor meer balans in je leven
Hoe jij weer in balans komt
Wanneer je uit balans bent kun je het gevoel hebben dat je hoofd ontploft. Of je merkt dat je lichaam stress ervaart. Vaak maak je je zorgen over je lichaam en vraag je jezelf af wat de dag van morgen weer voor problemen gaat brengen. Wees niet getreurd en schaam je niet; veel meer mensen hebben het gevoel dat het leven uit balans is geraakt. Ook zij gaan op zoek naar tips voor een gelukkig leven en hopen dat ze balans in het leven vinden.
1. Eet en leef gezond maar kies vooral ook bewust.
Een gebalanceerd leven begint met hoe jij met je lichaam en geest omgaat. Wees je daar bewust van en neem eens de tijd om je eet- en leefstijl eens onder de loep te nemen. Een ongezonde eet- en leefwijze kan namelijk bijdragen tot het ervaren van stress. Wij mensen zijn onder spanning makkelijker geneigd om gemaksvoeding tot ons te nemen en eens lekker onderuit gezakt op de bank voor de tv te gaan hangen, omdat je moe bent. Je snapt waarschijnlijk wel dat je jezelf daar lichamelijk en geestelijk niet beter van gaat voelen.
Eet lekker gezond. Let er op dat je alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Eet dus volop groenten, fruit en volkoren voedingsmiddelen. Daarnaast kan het goed mogelijk zijn dat je nog niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt doordat onze voeding tegenwoordig hier steeds minder van gaat bevatten, Denk dan aan het gebruik van supplementen om dit tekort aan te vullen.
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Je hebt er vast al eens van gehoord; drink elke dag minimaal 2 liter water. Nu is (gelukkig) het drinken van een glas water niet de enige manier om aan deze hoeveelheid vocht (want dat is water) te komen. Ook vanuit onze voeding krijgen we vocht binnen. Vochtrijke groentes zijn bijvoorbeeld komkommer (95%), tomaten (94%), bloemkool (92%), ijsbergsla (96%) en groene paprika's (92%). Voor fruit geldt dat watermeloen (92%), aardbeien (91%), grapefruit (91%) en perzik (88%) een goede bijdrage leveren.
Neem tegelijkertijd voldoende nachtrust en verhoog je energieniveau door dagelijks zeker een half uur te bewegen (waarover verderop in dit blog meer).
2. Reserveer tijd voor jezelf en gun je eens rust.
Een van de belangrijkste redenen dat we de hele dag door zoveel prikkels krijgen zijn de tv, radio, computer, tablets en je smartphone. Met name dat kleine apparaatje in je broekzak slokt een groot gedeelte van je aandacht op. Neem eens de tijd om een paar uur offline te gaan. Zet bijvoorbeeld een paar uur voordat je naar bed gaat je smartphone uit. Zo gun je jouw brein alvast wat rust (want die is de hele dag al genoeg overprikkeld) en je zult merken dat de kwaliteit van je nachtrust hierdoor verbeterd. Of bedenk je eens hoe het zou zijn als je dit offline zijn in het weekend zou toepassen. Gewoon lekker met je gezin of vrienden ongestoord kunnen genieten.
Gun jezelf elke ochtend, middag en avond vijf minuten om helemaal niets te doen, alles los te laten en te ontspannen. Je brein heeft dit nodig en beïnvloed bij overprikkeling je gemoedstoestand en kan je vatbaarder maken voor stress.
3. Beweging is een effectief medicijn om je positiviteit te vergroten.
Piekeren is een bron van negatieve energie (voor zover je die aan het eind van de dag nog over hebt). Beweging is een heel doeltreffende manier om van die negatieve gedachten af te komen en ruimte te maken voor het positieve. Natuurlijk hoef je geen topsporter te worden; gewoon uit je luie stoel komen doet al wonderen. Ga eens een lekker stukje wandelen, fietsen of joggen. Wanneer je hiermee bezig bent ga je vanzelf minder piekeren. Maar het verhoogd ook nog je energie én je doorzettingsvermogen. Super dus als je lekker buiten aan de slag gaat.
Als jij geen plan hebt voor jouw leven, vult een ander hem voor je in
Positief denken en zelfvertrouwen hebben gaat niet altijd vanzelf. Je kunt natuurlijk vervelende herinneringen uit het verleden hebben die je vormen tot wie je nu bent. Deze heb jij jezelf aangeleerd en kun je dus ook weer afleren. Kijk eens anders naar jezelf, anderen en de wereld. Niemand blijft het leven lang hetzelfde, we veranderen allemaal geleidelijk. En jij bepaald jouw richting waarin jij veranderd. Maak jouw plan hoe jouw leven eruit gaat zien en laat het niet gebeuren dat een ander hem voor je invult.
4. Geniet van de dingen die je goed kunt en deel deze.
Je hoeft (en kunt) niet altijd alles goed te doen. Ook moet niet iedereen jou leuk vinden. Dit zijn 2 idealen waarmee we opgroeien en waar we later tegen aan lopen omdat dit gewoonweg onhaalbaar is. Het vergt dan ook enige training en tijd, maar als je deze idealen loslaat schept het wel meteen meer ruimte in je hoofd. Zo kun je gewoon lekker jezelf zijn en dat is helemaal oké. Doe de dingen die je goed kunt en leuk vindt. Probeer er bewust bij stil te staan welk goed gevoel dat je oplevert.
Mensen zijn sociale wezens. Je bent hier niet alleen op deze wereld. Maak dus voldoende tijd vrij voor sociale bezigheden. Lekker met familie, vrienden of kennissen iets leuks doen. Ze helpen je om het leven zin te geven en brengen je leven balans. Ook leer je van contact met anderen te relativeren. Je zult snel ervaren dat iedereen wel eens problemen heeft en hoe een ander daar (creatief) mee omgaat. Wissel je ervaringen dus lekker uit en leer van een ander. Het maakt je leven zoveel makkelijker. Hulp vragen is dan ook geen teken van hulpeloosheid, maar getuigt van bescheidenheid en zelfkennis. Aarzel dus niet en verbaas je hoe graag mensen willen helpen als jij duidelijk aangeeft wat ze voor je kunnen doen.
5. Werk slimmer, niet harder. Multitasken is killing.
Of je het nu leuk vindt of niet; werken moeten we (bijna) allemaal. Je kunt dan maar beter iets doen wat je ook (grotendeels) leuk vindt. Alleen dan kun je er energie van krijgen en ontwikkel je jezelf. Je wordt er ook beter in en zo blijft het uitdagend en gaat het ook weer wat meer opleveren. Echter heb ik het hier niet over enkel financieel gewin. Dit is bovendien best gevaarlijk om jezelf in te verliezen en harder te willen werken. Het zorgt voor meer stress, frustratie en onbalans.
Juist door slimmer te werken kun je je productiviteit vergroten terwijl je tegelijkertijd balans in je leven houdt. Een van de oplossingen waar je hierbij aan kunt denken is het werken in korte tijdblokken. Na ongeveer een half uur verlies je je focus en ben je daardoor ook minder productief en maak je eerder fouten. Doe je taak dus voor 25 minuten en ga daarna 5 minuten iets anders doen om je focus te verleggen. Ga een rondje lopen, eet of drink wat. Grotere taken deel je op in meerdere blokken. Je zult merken dat je productiviteit omhoog schiet en je een groter gevoel van balans zult ervaren.
Ander belangrijk punt van aandacht heet multitasken. Geloof me (en de wetenschap); mensen zijn niet ontworpen om meerdere taken tegelijk te doen. Wanneer je dit wel doet (en het klinkt natuurlijk ook efficiënt) lever je halfbakken resultaten die enkel tot frustratie, ergernis en stress leiden. Je mag de taak dan nog een keer opnieuw doen binnen het tekort aan tijd dat je al had. Jammer...
Misschien had je wel een keer nee moeten zeggen toen je gevraagd werd voor die taak. Natuurlijk wil je iedereen tevreden houden. Maar je kunt jouw tijd maar één keer uitgeven. Tijd is schaars en komt nooit meer terug. Wees dus zuinig en bescherm jouw kostbare tijd. Wees niet bang om nee te zeggen tegen dingen die je jouw tijd niet waard vindt of niet belangrijk vindt. Groei hier in en maak het tot een gewoonte.